Ketting van kettingzaag vijlen - onderhoud van zaagketting
- Geplaatst op
- Door Ryan de Regt
- Geplaatst in Onderhoud kettingzaag
- 2
Het vijlen van de zaagketting is esesntieel wanneer u uw kettingzaag optimaal wilt blijven gebruiken. Met een scherpe ketting zaagt u namelijk een stuk sneller en dit bespaart een hoop tijd, benzine en olie. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe u uw zaagketting het best kunt onderhouden.
Benodigdheden
Om te beginnen hebben we natuurlijk een aantal dingen nodig voor we de zaagketting kunnen gaat vijlen: een ronde vijl, een platte vijl, een dieptesteller mal en het lieft ook een vijlhouder waarmee we gemakkelijker de ketting kunnen slijpen. Wanneer u nog niet over deze benodigdheden bezig raden wij u aan een vijlset te kopen. Hierin vindt u alle benodigdheden voor het vijlen van uw ketting.Het vijlen van de zaagketting
Om te beginnen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u het zaagblad en de kettingzaag klemt tussen bijvoorbeeld een bankschroef. Een andere handige tool is een bosvijlklem. Die slaat u in een boomstam, en vervolgens klemt u gemakkelijk het zaagblad in de bosvijlklem. Vervolgens is het belangrijk dat de ketting goed strak gespannen staat en dat de kettingrem aan staat, voordat u aan het daadwerkelijke vijlen van de ketting begint.Zaagbeitels van ketting vijlen
Het vijlen van de zaagbeitels doet u met een ronde vijl. Deze kettingzaagvijlen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters, afhankelijk van het type ketting. Klik hier voor meer informatie over de vijldiameters.Wanneer u begint met het vijlen van de beitels zoekt u eerste de meest beschadigde zaagbeitel op. Dit wordt namelijk ons referentiepunt. Vervolgens vijlt u, onder een hoek van 25-35 graden (afhankelijk van het type ketting) van binnen naar buiten (zie afbeelding). U vijlt een X aantal keer, tot de beitel weer scherp is en de beschadigingen niet meer zichtbaar zijn. Vervolgens haalt u de ketting van de rem, en begint u aan de volgende beitel. Hier vijlt u hetzelfde aantal keer als bij de vorige beitel om te voorkomen dat er lengteverschil zal zijn tussen de verschillende beitels.
De vijlhoek. De vijlhoek is afhankelijk van het type zaagketting. Informatie over de vijlhoek per verschillende vijlhoeken per kettingtype vindt u van elk merk op de achterkant van het doosje. Klik hier voor een overzicht van alle vijlhoeke per ketting.
Dieptestellers van ketting vijlen
Naast het vijlen van de zaagbeitels, is het belangrijk om regelmatig de dieptestellers te vijlen. De dieptesteller is het "hobbeltje" voor de zaagbeitel, die bepaalt hoe veel hout de beitel per keer zaagt. Aangezien de beitel bij het vijlen steeds lager wordt, dient de dieptesteller ook regelmatig lager te worden geslepen. Wij raden u aan, dit ongeveer om de 3-4 keer slijpen te doen en om hiervoor een dieptesteller mal te gebruiken.U legt de dieptestellermal op de beitel en zorgt dat de dieptesteller uit de opening steekt (zie afbeelding). Vervolgens vijlt u met een platte van de dieptesteller lager tot deze niet meer boven de mal uitsteekt.
Vindt u dit artikel nuttig? Een leuke reactie hieronder wordt erg gewaardeerd! Ook wanneer u opmerkingen of vragen heeft.
hoe lang gaat zo'n ronde zaagkettingvijl mee?
M a g graag door jullie site struinen leer er toch elke keer weer van.