test banner

Zaagketting en zaagblad op kettingzaag monteren

Uw nieuwe zaagblad en zaagketting monteren. Dat ís het onderwerp dat we in dit artikel gaan behandelen. Na het lezen van dit artikel weet u dus precies hoe uw ketting en blad op de juiste manier kunt monteren. We zullen stapsgewijs het zaagblad en de ketting demonteren, om hem vervolgens weer te monteren.

Demonteren zaagblad en zaagketting

Allereest is het belangrijk om te weten hoe het zaagblad en de ketting vastzitten aan de kettingzaag. Dit is meestal door middel van 1 of meerdere moeren. Met een bougiesleutel kunt u deze moeren gemakkelijk losdraaien, om vervolgens de kap te kunnen demonteren (zie afbeelding). Wanneer u een kettingzaag met snelspansysteem heeft, kunt u de kap losmaken door het snelspansysteem helemaal los te draaien.

Husqvarna kettingzaag  Kap van kettingzaag losmaken  Ketting van kettingzaag spannen  Zaagblad en ketting monteren


Vlak voordat u de kap van de kettingzaag afhaalt, is het handig om de ketting losser te spannen, zodat u ruimte heeft om het zaagblad en de ketting van het tandwiel af te kunnen halen. Na het verwijderen van de kap, kunt u de ketting en het zaagblad gemakkelijk van de kettingzaag afhalen.
 

Monteren van nieuwe zaagblad en/of ketting

Het eerste en meest eenvoudige gedeelte zit erop. Laten we dus doorgaan met het monteren van een zaagblad en/of ketting.

Allereerst is het belangrijk om de ketting spanner helemaal terug te draaien zodat de ketting op z'n wijdst staat. Vervolgens legt u de ketting om het zaagblad. Let hierbij op dat de beitels de juiste kant op staan! U kunt het uiteinde van de ketting nu om het aandrijftandwiel leggen, en het zaagblad vervolgens in de daarvoor bestemde pennen klemmen. U zult zien, dat de ketting waarschijnlijk veel te strak staat. Het is handig om deze weer iets strakker te spannen voordat u de kap er weer op doet.

Zaagblad en zaagketting Husqvarna  Husqvarna kettingKetting van kettingzaag demonteren


Op dit moment staat ons nog twee dingen te doen. Ten eerste moet de kap weer op de kettingzaag gemonteerd worden. Tot slot zal de ketting op de juiste manier gespannen moeten worden.

U kunt de kap eenvoudigweg weer monteren met de moeren of het snelspansysteem. Voordat u deze helemaal vastdraait, moet alleen de ketting nog gespannen worden.
 

Zaagketting spannen

Wanneer u de ketting van uw zaag op de juiste manier wilt spannen, is het raadzaam om een aantal punten in gedachte te houden.

 1. De ketting is op de juiste manier gespannen wanneer deze in gespannen toestand net wel/net niet boven het zaagblad uitsteekt wanneer u de ketting omhoog trekt. 
 2. Voordat u de moeren weer definitief vastdraait, is het aan te raden om de ketting eerst een paar keer met de hand (MET handschoenen!) ronddraait. Zo kan de ketting weer in zijn "oude" patroon vallen. Dit is noodzakelijk omdat het aandrijftandwiel vaak deels ingesleten is.
Zodra de ketting op de juiste manier is gespannen, draait u de moeren van uw kettingzaag vast, terwijl u het zaagblad aan de neus omhoog tilt.

zaagketting spannen

Vond u dit artikel nuttig? Een leuke reactie hieronder wordt erg gewaardeerd! Ook voor vragen of opmerkingen kunt u natuurlijk een reactie plaatsen.
 

Reacties

 1. paul yntema paul yntema

  Als je de kap er niet op krijgt Rudy staat waarschijnlijk je veiligheidsbeugel aangespannen, die moet je wel even weer terug zetten om eeea goed te monteren.
  Anders is de rem( de ring een te kleine diameter)

 2. Rudy Rudy

  Wat als je de ring der niet over krijgt bij het demonteren van het deksel. Simpele uitleg maar zo werkt het blijkbaar niet

 3. Peter Peter

  Prima aanwijzingen en goede foto’s . Even goed lezen en vooral kijken!! en je ziet hoe het werkt.

 4. pieter pieter

  https://tse4.mm.bing.net/th?id=OIP.EaMY3Z7OZQoNL6DwVuy--QHaDo&w=259&h=147&c=7&o=5&pid=1.7

  richting van de beitels

 5. De Backer johan De Backer johan

  Ik bezit een Electrische kettingzaag pouwerplus pow xqg4040 mijn zwaard heeft geplet en moet nieuw Oregon zwaar
  Hebben ik zie alleen de maten 16” 405mm zijn alle zwaarden verschillend of bestaan er universele ik zie verschillende merken met zwaard van 40 cm +- en hebben julie een zwaard dat past graag de prijs opgestuurd naar belgie ( bedankt al op voorhand)

 6. August De Baeke August De Baeke

  Kan het zijn dat er een foutje geslopen is in volgende tekst; U zult zien, dat de ketting waarschijnlijk veel te strak staat. Het is handig om deze weer iets strakker te spannen voordat u de kap er weer op doet. Hoe kan het zij dat een ketting die veel te strak staat nog eens strakker aangespannen dient te worden?
  Met vriendelijke groeten.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »