test banner

Zaagketting slijpen met elektrische kettingslijper - onderhoud van de zaagketting

De zaagketting van uw kettingzaag slijpen met een elektrische kettingslijper. Dat is precies waar dit artikel over gaat. We zullen aan de hand van tekst en afbeeldingen stap voor stap uitleggen hoe u de ketting van uw kettingzaag kunt slijpen met een elektrische slijper. Wanneer u geen elektrische kettingslijper heeft, raadpleegt u dan onze handleiding "Ketting van kettingzaag vijlen met ronde vijl".

Elektrische kettingslijpers

Een elektrische kettingslijper is perfect wanneer u regelmatig uw kettingen moet slijpen, deze perfect wilt slijpen en dit niet met de hand wilt doen. Met een elektrische kettingslijper kunt u uw zaagkettingen perfect scherp krijgen, en ook nog eens allemaal op dezelfde lengte. In onze webwinkel bieden wij u twee verschillende kettingslijpers aan. Beide van hoogwaardige kwaliteit, waarbij een van de twee geschikt is voor dagelijks gebruik, en de ander voor de minder eisende gebruiker.
 

Dikte slijpschijven

Laten we snel beginnen met het slijpen van de ketting, maar eerst: de juiste slijpschijf. Nog voordat u de kettingslijper in het stopcontact doet dient u de juiste slijpschijf te hebben gemonteerd. Over het algemeen worden de elektrische kettingslijpers met twee schijven geleverd: 3.2mm en 4.7mm. De 4.7mm schijf wordt alleen toegepast op de .404" zaagkettingen, voor de rest kunt u de 3.2mm schijf gebruiken.

Ketting slijpen: het instellen van de slijpmachine

Zodra de juiste slijpschijf is gemonteerd en het machine in het stopcontact zit, kunt u beginnen met het instellen van de machine. De machine moet op 3 punten worden ingesteld:
 • De gradenhoek van de ketting
 • De invalshoek van de slijpschijf
 • De hoeveelheid ketting dat geslepen moet worden


Gradenhoek ketting

Laten we beginnen met de gradenhoek van de zaagketting. De gradenhoek van de ketting zal over het algemeen tussen de 25 en 35 graden liggen. Wanneer u de gradenhoek van uw ketting niet weet, kunt u dit opzoeken op de achterkant van het doosje. Hier staat een overzicht van alle verschillende kettingtypes en bijbehorende graden. Wanneer u het doosje niet meer heeft, kunt u het in opzoeken in onze handleiding "Gradenhoek zaagketting bepalen".

Invalshoek slijpschijf

Na het instellen vande gradenhoek van de zaagketting moeten we de invalshoek van de slijpschijf instellen. Deze kunt u instellen op 55-60 graden. Tot slot staat ons nog 1 ding te wachten: het instellen van hoe diep de slijpschijf zal slijpen. Dit kunt u doen aan de hand van de bout/knop op de derde en vierde foto hieronder.

Vijlhoek zaagketting instellen machine  Zaagketting slijpen  Elektrische kettingslijper instellen  Elektrische kettingslijper ketting instellen  

De ketting slijpen

Nu de juiste gradenhoeken zijn ingesteld, kunnen we beginnen met het slijpen van de zaagketting. Allereerst legt u de ketting in de rails, om vervolgens aan de hand van de lengte van de beitel de hoeveelheid af te slijpen beitel in te stellen. Hiervoor zoek u de kortste beitel op. Zodra u deze heeft gevonden, stelt u de machine zo in, dat deze een heel dun laagje van nog minder dan een millimeter van de ketting afslijpt. 

Elektrische kettingslijper instellen  Zaagketting slijpen met kettingslijper  Ketting voor kettingzaag slijpen  Ketting slijpen kettingzaag  


Zodra de machine volledig is ingesteld, beginnen we aan het slijpen van de ketting. Het is van belang, dat we alle beitels van 1 kant achter elkaar slijpen. We beginnen bijvoorbeeld bij alle rechter beitels. Let op dat de slijpschijf altijd van binnen naar buiten draait. Wanneer we de rechter beitels aan het slijpen zijn, zal de slijpschijf dus linksom draaien.

Het slijpen vande beitels gaat als volgt:
 1. U trekt de ketting tegen de blokkade aan,
 2. U klemt de zaagketting met de klem.
 3. U slijpt de zaagketting door het laten dalen van de slijpschijf. 
Mocht u aan de hand van dit artikel opmerkingen of vragen hebben, reageer dan in een reactie hieronder. Ook wanneer u dit artikel nuttig vindt wordt een reactie erg gewaardeerd, zie het als een applaus voor de schrijver!


zaagketting slijpen  Elektrische kettingslijper zaagketting slijpenReacties

 1. Vic DB Vic DB

  Eenmaal de ketting geslepen met de schijf kan je nadien nog moeilijk vijlen aangezien de meeste schakels zo hard staan dat vijlen niet meer gaat. Ik ben teruggegaan naar handvijlen.....

 2. Van den bossche L Van den bossche L

  Ik heb een electrische ketting slijper aangeschaft maar ken de slijphoek niet van mijn Bosh toestel.
  Kan ik ergens een lijst vinden met de slijphoeken van mijn Bosh toestel Bosh 35-18S

 3. Cor Heerkens Cor Heerkens

  Kan ik ook losse onderdelen bestellen. Ik zoek het beugeltje die de ketting telkens blokkeert.

 4. Smets Smets

  Hallo,
  Ik heb 2 kettingzagen, één 3/8’’ en 0,325’’ ketting.
  Mag ik hiervoor hetzelfde slijpschijfje van 3,2 mm gebruiken?

  Bedankt voor uw reactie

  L. Smets

 5. Tom Herwege Tom Herwege

  Zeer mooi artikel, nog 1 vraagje, als je slijpt heb je vlug verbranding, wat is de beste techniek om te slijpen? Als je veel moet afnemen verschillende kleine passen afnemen of in een keer veel en erna eens nalopen.
  Slijp je best langzaam of ga je zo snel mogelijk op en neer met je slijpschijf?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »