test banner

Kettingzaag starten - Het gebruik van de kettingzaag

Kettingzaag starten, zeker voor degenen die voor het eerst een kettingzaag in handen hebben kan het starten van de kettingzaag de nodige problemen opleveren. Het luistert namelijke erg nauw. 

Bij het starten van uw kettingzaag zijn een aantal belangrijke factoren die meespelen. Hieronder zullen deze worden besproken.

  1. Brandstof en olie
  2. De choke-stand: deze wordt gebruikt voor het starten van de kettingzaag
  3. Halfgas-stand: door deze stand zal er half-gas worden gegeven.
  4. Normale stand: op deze stand zal de kettingzaag staan wanneer u aan het zagen bent of wanneer deze stationair loopt (na het gasgeven).
  5. Kettingrem

Brandstof en olie

Voordat u de kettingzaag start is het natuurlijk belangrijk om de kettingzaag te vullen met brandstof en olie. Meer informatie hierover vindt u in onze handleiding "Brandstoffen voor de kettingzaag". Wanneer u direct kettingzaagolie of 2-taktolie wilt bestellen, klikt u hier.

Het starten van de kettingzaag

Wanneer u uw kettingzaag wilt starten, begint u met het aanzetten van de kettingzaag en het starten op de choke stand. Deze stand varieerd bij verschillende merken en typen kettingzagen. Op de onderstaande afbeeldingen ziet u van een aantal kettingzagen hoe u deze stand gebruikt.

Zodra u de kettingzaag op de choke-stand heeft gezet. Trekt u een aantal keer aan het trekkoord. Zodra de kettingzaag een klein beetje begint te pruttelen, stopt u met trekken.
Solo kettingzaag starten  Kettingzaag starten  Husqvarna kettingzaag starten

Vervolgens zet u de kettingzaag op de halfgas-stand. en trekt wederom aan het koord. De kettingzaag zal nu waarschijnlijk in 1 of 2 keer trekken starten. Zodra de kettingzaag loopt, haalt u de kettingrem eraf en heeft u gas. De kettingzaag zal vervolgens automatisch en de normale stationair stand vallen, klaar om te zagen.
Solo kettingzaag half-gas stand  Kettingzaag start modus  Husqvarna ketttingzaag stationair

LET OP: start uw kettingzaag ALTIJD via de bovenstaande procedure. Wanneer u 1 of meerdere stappen overslaat of door elkaar haalt zal de kettingzaag naar aller waarschijnlijkheid niet starten!

Vindt u deze handleiding nuttig? Of heeft u vragen of opmerkingen? Een reactie hieronder wordt erg gewaardeerd. Zie het als een compliment voor de schrijver van dit artikel!

Reacties

  1. JCAHM Klaassen JCAHM Klaassen

    mijn husqvarna kettingzaag "smoort". hij trekt niet door naar vol gas maar houdt in bij het gas geven. loopt wel stationair.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »