test banner

Beitelsoort zaagketting: verschil half-haakse en haakse zaagketting

Het verschil tussen een haakse en half-haakse zaagketting. Dat is precies waar we in dit artikel aandacht aan gaan besteden. Tussen beide kettingen zit namelijk wel degelijk een verschil, en we willen natuurlijk zoveel mogelijk uit onze ketting halen. 

Allereerst een stukje informatie over wat 'haaks' of half-haaks' precies inhoudt. Wanneer we het over een haakse of half-haakse ketting hebben, bedoelen we de vorm van de beitel. Zoals op de onderstaande afbeelding te zien is, is een haakse ketting hoekig aan de zijkant, terwijl een half-haakse zaagketting een meer ronde vorm heeft.

Voordat we verder zullen uitwijden over de voor- en nadelen van beide kettingen, is het belangrijk om te noemen dat een half-haakse zaagketting ook wel een Micro-, en een haakse zaagketting een Super zaagketting wordt genoemd.

Haakse ketting = 'Super'
Half-haakse ketting = 'Micro'


Voordelen half-haakse zaagketting (Micro ketting)

De vraag blijft natuurlijk: wanneer zou ik voor een half-haakse ketting kiezen, en wanneer zou ik voor een haakse ketting kiezen? Laten we beginnen met de half-haakse. Een half-haakse zaagketting heeft het voordeel dat deze door zijn half-haakse beitel minder snel bot is dan zijn haakse variant. Dit maakt deze zaagketting uitstekend geschikt voor het zagen van licht vervuilt hout. Het hout dat u zaagt zal vaak vervuilt zijn, aangezien door bijvoorbeeld het opspatten van zand en gras bij het grasmaaier de onderkant van de boomstam al snel vies zal zijn. 

Een ander belangrijk voordeel van een half-haakse zaagketting is het feit dat deze makkelijker te slijpen is. Aangezien haakse (super) kettingen een stuk scherper zijn, moeten zij veel preciezer worden gevijlt/geslepen. Met een Timberline kettingslijper of elektrische slijpmachine is dit natuurlijk geen probleem, maar wanneer u met een kettingzaagvijltje uw ketting slijpt wordt dit een stuk lastiger.

Voor de minder ervaren zagers raden wij het altijd aan een half-haakse of micro zaagketting aan te schaffen.

Voordelen haakse zaagketting (super ketting)

Dan nu de voor- en nadelen van een haakse zaagketting. Hier kunnen we na het lezen van de bovenstaande voordelen van een half-haakse ketting vrij kort over zijn. Een haakse zaagketting is door zijn scherpere beitel ongeveer 20 tot 30 procent sneller dan een half-haakse ketting. Door deze scherpere beitel is hij echter ook weer sneller bot, en bent u dus meer tijd kwijt aan het onderhouden van uw ketting. 

Meer weten over het gebruik van uw kettingzaag en het vinden van het juiste product? Misschien zijn de onderstaande artikelen ook interessant voor u:
-ARTIKEL 1
-ARTIKEL 2
-ARTIKEL 3
-ARTIKEL 4
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »